PHP – notiuni introductive

PHP este un limbaj de programare destinat în primul rând Internetului, aducând dinamică unei pagini web. Este unul dintre cele mai importante limbaje de programare web open-source (este gratuit şi, în plus, utilizatorii pot acţiona liber asupra procesului de dezvoltare) şi server-side (codul sursă nu se rulează pe calculatorul celui care vizualizează pagina, ci pe serverul web).
Numele său este un acronim recursiv: „Php este un Hypertext Processor”. Limbajul a fost început în 1994 ca o extensie a limbajului server-side Perl, şi apoi ca o serie de CGI-uri compilate, de către Rasmus Lerdorf, pentru a genera un curriculum vitae şi pentru a urmări numărul de vizitatori ai unui site.

A evoluat apoi în PHP/FI 2.0, dar proiectul open-source a început să ia amploare după ce Zeev Suraski şi Andi Gutmans au lansat o nouă versiune a interpretorului PHP în vara anului 1998, această versiune primind numele de PHP 3.0.

Tot ei au schimbat numele în acronimul recursiv amintit mai sus, până atunci PHP-ul fiind cunoscut ca „Personal Home Page tools”. În prezent este utilizată versiunea 6 a acestui limbaj.
Prin CGI (Common Gateway Interface) se înţelege o interfaţă a unui server de web, care extinde funcţionalităţile acestuia. CGI nu se referă la un anumit limbaj de programare, ci defineşte un modul standardizat, prezent în cadrul unui server HTTP. Prin intermediul acestui modul se stabilesc regulile prin care server-ul va pasa datele primite de la un utilizator către o aplicaţie scrisă într-un anumit limbaj de programare, pentru ca apoi să întoarcă rezultatele acestei aplicaţii înapoi la utilizator.
Limbajul PHP, în marea majoritate a cazurilor, se foloseşte sub formă de secvenţe de cod inserate în cadrul unui document HTML. Din acest motiv, vom prefera termenul de „script PHP” celui de program PHP.

Structura unui script PHP este foarte asemănătoare cu cea a unui cod scris în limbajul C, mai ales în sensul în care structurile de programare au aceeaşi sintaxă şi aceeaşi funcţionalitate.
Rolurile de bază ale unui script PHP constau în aceea că scipt-ul poate prelua date trimise de către o pagină web de la un client (în general, datele pot fi trimise de către o pagină web prin intermediul formularelor) şi de a executa o secvenţă de program în urma căreia va rezulta un cod HTML, cod pe care clientul îl va primi sub forma unei pagini web.

Clientul nu va avea acces la codul efectiv al script-ului, ci, prin faptul că acesta se află pe server şi se rulează tot pe acesta, va primi direct HTML-ul generat de script.

Reclame

Despre scoalamultimedia
la 3 click distanta :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: