PHP – rulare

PHP nu este un limbaj de programare de  sine-stătător (cum ar fi C++, spre exemplu) ci se foloseşte împreuna cu HTML, şi deci pentru a rula, are nevoie neapărată de un server de web (http server).

Practic, pentru a face ca pe calculatorul nostru să poată rula fişiere php, avem nevoie să instalăm, pe lângă limbajul PHP, şi un server de web, şi de a face legătura dintre cele două. Acest lucru se poate face separat, însă sunt necesare o serie de setări foarte minuţioase şi greoaie.

Din acest motiv, pentru testarea aplicaţiilor , vom folosi un pachet gratuit, disponibil pe Internet, numit XAMPP. Acest pachet, foarte simplu de instalat, conţine mai multe aplicaţii printre care  serverul Apache (pentru http), un server de MySQL, şi suport pentru limbajul PHP.

Deşi instalarea sa poate fi făcută în mai multe feluri, cel mai la îndemână este să folosim o versiune de tip „Installer” a sa.

Adresa de unde poate fi descărcat pachetul gratuit este:

http://www.apachefriends.org/download.php?xampp-win32-1.7.3.exe

2. Lansaţi în execuţie installer-ul.  Lăsati  nemodificat directorul propus pentru instalare (c:\xampp). În fereastra următoare vom bifa toate cele 3 căsuţe care ne propun instalarea server-elor Apache, Mysql respectiv Filezilla (acesta din urmă fiind de fapt un server de FTP) ca şi servicii.

3. La sfârşitul instalării, server-ul de web este deja funcţional, având inclus atât suport php cât şi baza de date MySQL. Prin intermediului panoului de control XAMPP putem vedea care este starea curentă a server-elor instalate, şi le putem de asemenea gestiona.

4. Pentru a testa efectiv funcţionalitatea server-ului web, deschidem un browser de internet, scriind

la adresă: http://localhost.

Dacă instalarea a fost făcută cu succes, ne apare o pagină din care suntem invitaţi să alegem limba de operare, după care suntem duşi în pagina „HOME” a instalării făcute.

Directorul rădăcină al documentelor web este c:\xampp\htdocs.

În vederea testării aplicaţiilor PHP pe care le vom studia în continuare, vom crea în acest director un alt subdirector phptest.

După ce l-am creat, putem testa existenţa sa deschizând browser-ul de internet în care scriem adresa: http://localhost/phptest

În browser trebuie să apară un director gol. În mod implicit, toate fişierele şi subdirectoarele pe care le punem în acesta vor fi vizibile prin intermediul server-ului de http. Numele index.htm, index.html respectiv index.php sunt rezervate: dacă denumim vreun fişier în acest mod, la intrarea în directorul care îl conţine, în loc de a ne arăta ceea ce se găseşte în acest director, serverul web ne va arăta direct pagina conţinută de fişierul respectiv.

Varianta B.

Instalati  NuSphere PhpED
Anunțuri

Despre scoalamultimedia
la 3 click distanta :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: