Eurodidaweb

Marilena Oprea, Colegiul Naţional Unirea, Focşani

Universitatea  « Sapienza» din Roma,  înfiinţată la 20 aprilie 1303 printr-o bulă pontificală, emisă de papa Boniface al VIII-lea,  este ca importanţă prima universitate din Italia. Într-un clasament al universităţilor realizat în 2009 se situează în primele 100 din lume şi în primele 30 din Europa.

Cu cei aproape 150000 de studenţi,  din cele 21 de facultăţi, cu 21 de muzee, 155 de biblioteci şi peste 130 de departamente şi instituţii,  Univeritatea Sapienza din Roma ocupă locul al doilea ca mărime din lume.

În fiecare  an,  prin reţeaua de parteneriate europene, profesorii interesaţi de utilizarea în scop pedagogic a Internetului şi a uneltelor multimedia se pot  înscrie la stagiile de  formare continuă EURODIDAWEB -Comenius 2.C propuse de această instituţie.

Programul Sectorial Comenius ca parte a  Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii are ca obiectiv acordarea de sprijin financiar în vederea realizării parteneriatelor şcolare, a proiectelor de formare a personalului didactic, şi conform informaţiilor de pe pagina oficială http://www.anpcdef.coma Agenţiei Naţionale pentru Programe   Comunitare  în Domeniul  Educaţiei şi  Formării Profesionale, “la nivel european, urmăreşte o ţintă foarte ambiţioasă, şi anume să implice în activităţi educaţionale de cooperare cel puţin trei milioane de elevi până în anul 2013.”

Ca beneficiară a unui grant Comenius, în perioada 5 – 9 iulie 2010  am intrat, mărturisesc cu emoţie, în acest vechi lăcaş de cultură şi  uluitor palat  care este Universitatea  «Sapienza» din Roma  pentru a afla despre cele mai noi tehnologii WEB. Împreună cu alţi profesori din România, Lituania, Turcia, Polonia, Spania, Grecia,  am avut plăcerea de a-i cunoaşte şi de a lucra  sub îndrumarea  profesorilor universitari Alberto Pigliacelli şi Stefano Lariccia în cadrul celui de al patrulea stagiu de formare desfăşurat în iulie 2010. Pe parcursul celor cinci zile am discutat despre modul în care tehnologiile web pot fi utilizate în şcoli şi universităţi, despre învăţarea la distanţă folosind biblioteci digitale, platforme educaţionale, resurse informaţionale  şi despre sistemele de management al conţinutului folosite pentru administrarea site-urilor.

Profesorul universitar Stefano Lariccia a prezentat istoria Web-ului prin  transformările majore  produse la nivelul societăţii începând cu anii ‘60,  tehnologiile apărute în ultimii ani, viitorul utilizării în masă a Web-ului, limitele şi speranţele legate  de  WorldWideWeb. Aplicaţiile destinate managementul conţinutului au folosit tehnologia open-source Plone cu  utilizarea limbajului HTML în realizarea paginilor proprii.

Italienii îşi respectă tradiţiile, conservă prin tehnici speciale giganticele construcţii romane vizitate anual de milioane de turişti veniţi din lumea întreagă dar adoptă cu uşurinţă şi trăiesc în confortul oferit de noile tehnologii.

Între Roma antică coexistentă prin vestigiile romane şi Roma ultratehnologizată de astăzi  există o infinitate de contradicţii armonizate şi atenuate de mentalitatea trăitorilor acestor locuri. Şcolarii italieni  învaţă să deseneze  în muzee celebre având ca modele picturile celor mai mari artişti ai lumii. Seara, piaţetele cu fântâni arteziene bogat ornamentate cu sculpturi, unice în lume, sunt pline de cei care doresc să  asculte concerte în aer liber sau pur şi simplu stau la terase şi savurează minunatele sortimente de spaghetti.

Roma oferă permanent lecţii de istorie, cultură, integrare, arhitectură, tehnologie  într-o atmosferă uluitor de calmă pentru un asemenea amalgam de oameni, idei, credinţe.  Sosiţi aici din toate colţurile lumii, diferiţi ca rasă, cultură, religie, turiştii trăiesc aceeaşi bucurie, aceleaşi emoţii şi admiră în aceeaşi pioasă tăcere operele acestui muzeu în aer liber, creaţia unor oameni care au trăit pe aceste meleaguri în urmă cu sute de ani  dar a căror realizare artistică nu a mai  putut fi egalată.

Accesarea programelor europene prin cursurile de formare continuă oferă oricărui participant pe lângă  cunoştinţe noi în domeniul profesional, posibilitatea de a cunoaşte  persoane-resursă, bunele practici şi experienţele europene de succes, culturi şi mentalităţi diferite.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: